Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 24
За місяць : 342
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Сумський фаховий коледж мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського
Сумський фаховий коледж мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського

image

Сумський фаховий коледж мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського – заклад фахової передвищої освіти. Готує фахівців різного профілю для галузі культури і мистецтв за п’ятьма напрямами, у т. ч. за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» за кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст». Перебуває у комунальній формі власності. Підпорядковується Управлінню культури Сумської  обласної державної адміністрації. Повне офіційне найменування – Комунальний заклад Сумської обласної ради «Сумський фаховий коледж мистецтв і культури ім. Д.С. Бортнянського».

Заснований у 1966 р. як культурно-освітнє училище, що включало й бібліотечне відділення, згодом – училище культури, яке функціонувало на території с. Кияниця Сумського району у приміщенні колишнього палацу цукрозаводчика І. Харитоненка, згодом садиби Ліщинських. У 1997 р. на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 29 травня 1997 р. за № 526 відбулося об’єднання училища культури та Сумського музичного училища ім. Д. С. Бортнянського (ім’я композитора закладу присвоєно у 1985 р.) в єдиний навчальний заклад зі збереженням обох навчальних корпусів.

Викладачами бібліотечних дисциплін тривалий час працювали Л. Васильченко, Т. Васильченко, Н. Восмерик, Л. Івахненко, Л. Лисенко, І. Сотникова, Л. Таран, Н. Удовенко, В. Чернега та ін. Нині провідними викладачами бібліотечних дисциплін є випускниці училища, О. Бегменко, А. Кратенко. Базами навчання і виробничої практики є кращі бібліотеки Сумщини. Навчання майбутніх бібліотекарів здійснюється за денною і заочною формами, тривалість навчання становить, відповідно, 2 роки 10 місяців і 1 рік 10 місяців. Щороку училище випускає 6–10 бібліотекарів денної форми навчання та 10–15 заочної.

За 50 років у закладі підготовлено понад 4 тис. бібліотечних фахівців, понад 90% якиз працюють у бібліотеках Сумщини, серед яких директори книгозбірень, методисти, заслужені працівники культури України: Г. Комликова (канд. іст. наук, директор Наукової бібліотеки Сумського національного аграрного університету), Н. Подоляка (канд. наук із соціальних комунікацій, старший викладач кафедри журналістики та філології Сумського державного університету), Н. Демиденко (канд. іст. наук, старший науковий співробітник, завідувач кафедри Харківського національного університету внутрішніх справ), Т. Гула (директор Сумської ЦБС), О. Левченко (директор Липоводолинської ЦБС) та ін.

Бібліотечно-інформаційний комплекс коледжу  – це понад 70 тис. видань бібліотечного фонду, 2 читальні зали на 20 та 30 місць, сучасне технічне обладнання. На базі закладу діє обласне методичне об’єднання завідувачів бібліотек ЗВО І–ІІ рівнів акредитації.

 

image

 

 

 

 

Адреса училища: 40030,

м. Суми, вул. Гагаріна, 18.

www.svumik.sumy.ua

 

 

 

 

 

Джерела

Сапухіна Л. П. Суми : путівник. – 2-е вид., переробл. і допов. – Харків : Прапор, 1984. – С. 69;

Макарова В. А. Сумщина в долях трьох геніїв / В. А. Макарова, Л. А. Макарова, В. К. Шейко. – Суми, Київ : ВД «Фолігрант», 2014. – С. 7–14.

Бегменко Олена Миколаївна
Сотникова Ірина Василівна
Статтю створено : 15.12.2017
Останній раз редаговано : 08.10.2020